Kies de juiste zorgverzekering

In Nederland is niet alleen een autoverzekering verplicht, maar ook een zorgverzekering. Wanneer je naar bijvoorbeeld de tandarts of dokter gaat, kost dit vaak meer dan je verwacht. Omdat deze kosten vrij hoog kunnen uitvallen heeft de regering besloten dat een zorgverzekering verplicht is voor elke inwoner van Nederland. Hieronder vertellen we meer over wat een zorgverzekering is en welke vormen er zijn.

Wat is een zorgverzekering?

Een zorgverzekering werkt zoals bijna alle verzekeringen. De verzekeraar en de verzekerde sluiten een overeenkomst met elkaar over het financieren van de zorgkosten van de verzekerde. Wanneer jij dus zorg nodig hebt of soms gebruik maakt van medicatie, is het mogelijk om deze kosten te laten financieren door de verzekering. Bij een zorgverzekering hoort ook het eigen risico, het gedeelte dat je zelf moet betalen. Dit is minimaal €385,- en kan maximaal €885,- zijn. Het verhogen van het eigen risico zorgt ervoor dat je minder premie per maand moet betalen, maar kan uiteindelijk nadelig uitkomen. Als je om welke reden dan ook veel kosten moet betalen, kan je dit niet door je verzekering laten doen. Bepaal daarom goed hoe vaak je zorg nodig hebt.

Zorgverzekering vormen

Vanaf je achttiende levensjaar is het verplicht om minimaal een basis zorgverzekering af te sluiten. Het is dan ook verplicht voor zorgverzekeraars om je aanvraag voor een basis zorgverzekering te accepteren. Elk jaar weer bepaalt de overheid wat allemaal tot de basis verzekering hoort en wat niet. Dit betekent dus dat elke verzekeringsmaatschappij hetzelfde dekt volgens de basisverzekering. Naast de basisverzekering kan je ook een aanvullende verzekering afsluiten. Dit is handig voor als je bijvoorbeeld regelmatig naar de tandarts gaat of een bril nodig hebt. Ook hierbij is het weer noodzakelijk om te bepalen welke zorg je nodig hebt en hoeveel het je zal kosten.

Afsluiten van een zorgverzekering

Elk jaar in december bieden vrijwel alle zorgverzekeraars een ander aanbod met voordelige prijzen. Duizenden mensen besluiten dan ook om over te stappen naar een andere zorgverzekeraar. Bedenk daarom tijdig hoeveel zorg je nodig hebt, of de prijzen gewijzigd zijn en hoeveel de verzekeringsmaatschappijen dekken. Na je besluit zit je namelijk een jaar vast aan de overeenkomst. Het is dan ook slim om meerdere zorgverzekeraars met elkaar te vergelijken.