Neem een geschikte autoverzekering

Wanneer je een auto gaat kopen moet je ook een bijbehorende autoverzekering afsluiten. Wat dit is en hoe het werkt vertellen we allemaal in dit artikel. Lees vooral verder en kom erachter of jouw autoverzekering nog bij je past.

Waarom een autoverzekering?

Het afsluiten van een autoverzekering is verplicht wanneer je een auto aanschaft. Dit is natuurlijk niet zonder reden besloten. Wanneer je met jouw auto in een botsing terecht komt met een ander voertuig, wordt er hoogstwaarschijnlijk schade geleden door beide partijen. Toch is vaak één partij de schuldige die dan de kosten voor de tegenpartij moet dekken. Het probleem hierbij is dat deze kosten snel hoog uitvallen en dus moeilijk uit eigen zak te betalen zijn. Dit is dan ook de reden dat landen besluiten de verzekering te verplichten. Om ervoor te zorgen dat mensen dit ook daadwerkelijk doen, worden er fikse boetes uitgedeeld aan partijen die geen autoverzekering hebben.

Autoverzekering in verschillende vormen

Autoverzekeringen zijn er in verschillende vormen, maar het komt vooral neer op drie soorten. De eerste en minimale vorm is de WA verzekering. Hierbij worden alleen de kosten van de tegenpartij vergoed, maar moet jij je eigen schadekosten zelf dekken (indien jij de dader bent). Daarnaast heb je ook de WA met beperkt casco verzekering. Dit is dus de WA verzekering, maar dan ben jij ook verzekerd tegen schade door anderen of heftige weersomstandigheden. Tot slot heb je de WA met volledig casco, wat betekent dat de schade die je zelf veroorzaakt ook gedekt wordt. Mocht je nog minder risico willen lopen, dan kan je ook diverse aanvullende verzekeringen afsluiten.

Het afsluiten van een autoverzekering

Wanneer je een autoverzekering gaat afsluiten moet je letten op een aantal dingen. Allereerst moet je rekening houden met de voorwaarden van de verzekeraar en de bijbehorende prijzen. Vrijwel elke verzekeringsmaatschappij verschilt in een aantal opzichten. Ook de hoogte van het eigen risico speelt een grote rol. Je wilt namelijk niet zelf nog een hoog bedrag moeten betalen terwijl je wel verzekerd bent. En kies ook niet voor een te beperkte verzekering, want dit kan erg tegenvallen wanneer je in een ongeluk terecht komt. Denk goed na over de mogelijkheden en de beschikbare autoverzekeringen.