Verzeker je huis met een opstalverzekering

Wanneer je een nieuwe woning zoekt of al hebt gevonden, krijg je al snel te maken met de opstalverzekering. Vaak is het nemen van deze verzekering verplicht voordat je een hypotheek kan krijgen. Om je te helpen begrijpen wat een opstalverzekering is en hoe het werkt bespreken we in dit artikel kort de belangrijkste kenmerken.

Wat is een opstalverzekering?

De betekenis van opstal is letterlijk iets wat door mensen op de grond gebouwd is, oftewel een bouwwerk. Dit betekent dus dat een huis, exclusief de grond, een opstal is. Een opstalverzekering is onderdeel van een woonverzekering en is meestal een verplichte voorwaarde voordat je een hypotheek kan krijgen. Immers, de bank wilt verzekerd zijn van een functioneel onderpand. Met een opstalverzekering verzeker je simpel gezegd het huis. Denk dan aan de vloer, zonnepanelen, kozijnen en (water)leidingen. Eigenlijk alles dat vastzit aan het huis hoort bij de opstal. Onderdelen zoals laminaat, meubels en decoratiestukken horen niet bij de opstal, maar bij de inboedelverzekering.

Twee soorten dekkingen

Wanneer je een opstalverzekering wilt afsluiten heb je de keuze uit twee soorten dekkingen. Allereerst heb je de standaard versie waarmee je voor bijna alle soorten schaden verzekerd bent. Denk hierbij aan storm, brand en diefstal. Ook waterschade hoort hierbij, behalve als het door een overstroming komt.

Daarnaast heb je ook de all risk opstalverzekering, waarmee je voor vrijwel elke soort schade verzekerd bent. Ook schade die jezelf veroorzaakt wordt hiermee vergoed, behalve als het met opzet of reden gedaan is. Met een all risk verzekering ben je erg goed verzekerd, dus kiezen mensen vaak ook voor deze vorm.

Waarom een opstalverzekering?

Dagelijks vinden er stormen, inbraken, branden en ongelukken plaats. Het lijkt misschien onwaarschijnlijk, maar wie weet wanneer deze gebeurtenissen kunnen voorkomen. Door het hebben van een opstalverzekering bespaar je jezelf een boel geld en moeite, aangezien de verzekering alles voor jou regelt. Hoewel de standaard versie vaak al verplicht is, kan het nemen van een all risk verzekering soms slimmer zijn.