Juridische hulp met een rechtsbijstandverzekering

Naast de verplichte verzekeringen zoals de autoverzekering en de zorgverzekering, kan je er ook voor kiezen om aanvullende verzekeringen te nemen. Deze zijn niet verplicht, maar kunnen je in bepaalde situaties uit de problemen helpen. De rechtsbijstandverzekering is in Nederland een veel genomen aanvullende verzekering. Wat een rechtsbijstandverzekering is en hoe het werkt lees je in dit artikel.

Wat is een rechtsbijstandverzekering?

De rechtsbijstandverzekering vergoedt net zoals andere verzekeringen een bepaald bedrag aan kosten. In dit geval geen medicatie of autoschade, maar het gebruik van juridische bijstand. Vandaar ook de naam: rechtsbijstand. Soms kom je in juridische problemen terecht waarbij je iemand nodig hebt die de regels en wetten kent en jouw dus kan ondersteunen in het conflict. Bijvoorbeeld als jij en de tegenpartij er niet over uitkomen wie de schuldige is van het auto-ongeluk. De rechtsbijstandverzekeraar heeft zelf juristen in dienst die jou dan kunnen helpen, maar het kan ook zo zijn dat er nog een externe advocaat of andere jurist nodig is. Deze kosten worden meestal ook vergoed door je verzekering.

Verschillende dekkingen

Bij het nemen van een rechtsbijstandverzekering kan je kiezen uit verschillende dekkingen. Zo heb je de dekkingen: inkomen, consument, verkeer en wonen. Inkomen betreft alle zaken die te maken hebben met je werk, pensioen en uitkeringen. Word je bijvoorbeeld onterecht ontslagen of ontvang je geen uitkering? Consument gaat over aankopen die je doet waar dan problemen uit voortkomen. Als je bijvoorbeeld niet tevreden bent over de motor die je net bij een dealer hebt aangeschaft. Wonen omvat conflicten die te maken hebben met je woning. Misschien ben je het niet eens met de huurbaas of krijg je ruzie met de buren. Tot slot heb je bij een rechtsbijstandverzekering de dekking 'verkeer'. Hiermee word je geholpen bij conflicten in het verkeer, zoals ruzie met de tegenpartij.

Rechtsbijstandverzekering afsluiten

Als je een rechtsbijstandverzekering gaat afsluiten moet je dus bedenken welke dekkingen je allemaal in je pakket wilt hebben. Hoe meer dekkingen je neemt, des te hoger de premie. Vaak is een rechtsbijstandverzekering goedkoper als je alleenstaand bent en kunt je soms een eigen risico nemen. Ook heb je bij het afsluiten van een rechtsbijstandverzekering vaak te maken met een wachttermijn, zodat je niet met lopende conflicten aan komt kloppen bij de verzekeraar.