Verzeker je eigendom met een inboedelverzekering

Bij het kopen van een huis is het belangrijk om diverse verzekeringen af te sluiten. Zo heb je de opstalverzekering waarmee je vaste onderdelen van de woning verzekerd, zoals dakpannen, zonnepanelen en leidingen. Maar je woning bevat natuurlijk ook losse materialen en voorwerpen, zoals laminaat, meubilair, apparatuur en decoratiestukken. Om deze losse materialen en voorwerpen te verzekeren kan je een inboedelverzekering nemen. Hieronder vertellen we meer over alle belangrijke kenmerken van een inboedelverzekering.

De betekenis van inboedel

Om te bepalen wat de inboedel van je woning is, moet je nadenken over wat er allemaal meegenomen wordt bij een verhuizing. Alles wat je kan dragen, losmaken of meenemen hoort bij de inboedel van je huis. Denk dan bijvoorbeeld aan kasten, tafels, bedden en apparaten. De vloer is soms een lastigere kwestie, maar meestal geldt dat een tegelvloer bij de opstal hoort en laminaat bij de inboedel. De inboedelverzekering omvat dus alle losstaande voorwerpen uit je woning.

Waarom een inboedelverzekering?

Aangezien je inboedel in totaal vrij veel waard kan zijn, besluiten mensen vaak een inboedelverzekering te nemen. Het kan namelijk zomaar gebeuren dat je woning brandschade lijdt of dat iemand een inbraak pleegt. Bij dit soort gevallen vergoedt de inboedelverzekering de waarde van alle beschadigde of gestolen goederen. Het is bij het nemen van een inboedelverzekering dan ook belangrijk om de juiste inboedelwaarde door te geven, aangezien je premie en vergoeding hiervan afhangen. Geef je een te hoge waarde door? Dan betaal je uiteindelijk te veel premie. Geef je een te lage waarde door? Dan zal de verzekering niet alle schade kunnen dekken.

Inboedelverzekering afsluiten? Hier moet je op letten:

Ga je een inboedelverzekering afsluiten? Dan moet je dus rekening houden met de inboedelwaarde. Geef niet een te hoge of te lage waarde door, aangezien beide fouten nadelen met zich meebrengen. Ook kan je meestal kiezen uit twee soorten dekkingen, namelijk de basis verzekering en de all risk verzekering. De all risk verzekering vergoedt ook schade die je zelf hebt veroorzaakt. En heb je bijzonder dure voorwerpen in huis? Dan kan je deze extra laten verzekeren, aangezien de basis of all risk verzekering soms niet genoeg zijn.