Wanneer kan ik overstappen van zorgverzekering?

Iedereen in Nederland dient een verplichte basisverzekering af te sluiten voor standaardkosten voor de huisarts, medicijnen en het ziekenhuis. Welke kosten hiermee worden vergoed, zijn wettelijk bepaald. Daarnaast kun je kiezen voor allerlei aanvullende dekkingen. Het kan lonen om elk jaar de premies van de verschillende aanbieders van zorgverzekeringen te vergelijken om zo tot de meest goedkope optie te komen. Wellicht kun je door over te stappen besparen op de kosten van je zorgverzekering.

Premies zorgverzekeringen vergelijken

We raden iedereen aan om elk jaar opnieuw de premies van de zorgverzekeringen te vergelijken. Hoewel de basisverzekering bij iedere verzekeraar dezelfde dekking biedt, kan er toch flink wat verschil bestaan in de premie die je moet betalen. Het voordeel dat je hiermee behaalt, kan flink oplopen wanneer je een aanvullende zorgverzekering hebt. Er bestaan verschillende websites waar je terecht kunt voor het vergelijken van de premies voor je zorgverzekering.

Wanneer kan ik overstappen?

Rond half november maken verzekeraars de premies van hun zorgverzekeringen voor het komende jaar bekend. Blijkt dat een andere verzekeraar jou een voordeligere premie biedt, dan kun je tot 1 februari van het volgende jaar overstappen. Het is aan te raden om dit nog voor 31 december te doen. Voor deze datum zorgt de overstapservice, die door alle zorgverzekeraars in Nederland is opgericht, ervoor dat de nieuwe zorgverzekeraar je oude zorgverzekering opzegt. Het overstappen na 31 december is bovendien alleen onder bepaalde voorwaarden mogelijk.

Bestaande zorgverzekering aanpassen

Het kan ook gebeuren dat je je eigen zorgverzekering wilt aanhouden, maar dat je voor het nieuwe jaar wel een aantal aanpassingen in gedachten had. Je wilt bijvoorbeeld je aanvullend pakket uitbreiden of verkleinen, of je wilt misschien je eigen risico aanpassen. Ook daarvoor is het belangrijk dat je er op tijd bij bent. Je dient deze wijzigingen voor 31 december door te geven.

Online overstappen van zorgverzekering

De goedkoopste zorgverzekeringen vind je online op 123verzekeringvergelijker.nl. Er bestaan tegenwoordig verzekeraars die hun verzekeringen alleen online aanbieden. Deze werkwijze maakt dat ze voordeligere premies kunnen aanbieden. Digitaal is de overstap zo gemaakt. Houd de aanbiedingen in de gaten. Een belangrijk weetje is dat je bij het afsluiten van je verzekering recht hebt op 14 dagen bedenktijd. Een belangrijke tip tot slot: check altijd of de nieuwe zorgverzekering de kosten van het ziekenhuis bij jou in de buurt vergoed!

 

Terug naar Tips